Moja Francja
 
 
 
 
 
 
 
 
Akwitania
Bretania
Centralny
Île-de-France
Limousin
Owernia
Pays-de-la-Loire

 

 

BRETANIA (fr. Bretagne, bret. Breizh)

 

Kaer bro - z bretońskiego "piękny region".

Bretania, to jedna z najbardziej interesujących części Francji, kojarzona przede wszystkim z morzem i celtyckimi legendami, jak choćby z tą najbardziej znaną "O królu Arturze i rycerzach okrągłego stołu".

Kraina ta położona na Półwyspie Bretońskim, nad Oceanem Atlantyckim, stanowi północno-zachodni region administracyjny Francji.

To również główny region turystyczny dla tych, którzy lubią spędzać wakacje nad morzem lub oceanem.

   

Trudno oprzeć się urokowi Bretanii z jej długim skalistym wybrzeżem, falezami chowającymi czarujące plaże o piasku białym i żółtym, malutkimi domkami starych miasteczek rybackich, czy miejscami kryjącymi w sobie wiele tajemnic.

Zachwycają także: tutejsza kultura i tradycja, nie mówiąc o pszepysznej kuchni bretońskiej.

   

 

Historia

Historia Bretanii liczy sobie 2000 lat ... okrutnych wojen, potyczek korsarzy i krwawych powstań.

Początki tej krainy należą jednak do mieszkańców Bretanii zwanych Celtami.

Jak podają niektóre legendy, po zatopieniu Atlantydy, jej mieszkańcy znaleźli schronienie na ziemiach Bretanii, Irlandii i Kornwalii. To oni stworzyli kulturę celtycką modląc się w imię Druidów i wznosząc kamienne budowle, jak choćby słynny krąg Stonehenge w Anglii, czy Carnac we Francji. Tu również (a nie w Kornwalii) żył król Artur wraz ze swoimi rycerzami.

Przez wiele setek lat Bretania stanowiła oddzielne państwo (hrabstwo, a później księstwo). W 1532 roku Franciszek I formalnie włączył lenna bretońskie do Korony francuskiej. Niektóre odrębności (własne stany prowincjonalne) Bretonia zachowała do okresu rewolucji francuskiej 1789-1799. W czasach rewolucji wraz z Wandeą i Normandią stanowiła teren powstań rojalistycznych, krwawo tłumionych przez wojska rewolucyjne.

   

Przysmaki regionalne

- owoce morza: krewetki, małże, kraby, langustyny, ostrygi, ryby

- galettes i crepes (naleśniki na słodko i słono)

Alkohole:

- cidre (jabłecznik)

- piwo bretońskie: Coreff, Cervoise, Blanche Hermine)

   

Warte zobaczenia

- plaże: najpiękniejsze to te z departamentu Finistère (północno-zachodnia Bretania), jak również plaże Morbihan (południowa Bretania) i Côtes d'Armor (północna Bretania)

- miasta i miasteczka: Auray, Dinan, Fougères, Quimper , Rennes, Saint-Malo, Vannes, Le Mont Saint Michel, Brest, Carnac, Rochefort en Terre

- latarnie morskie: Beg-Pol, latarnia z l'Ile Vierge, Pointe Saint-Mathieu, Le Port de Doëlan, Combrit Ste Marine, Audierne, Brest, Ploumanach

- wyspy: przede wszystkim wyspy z Golfu Morbihan, jak też l'Île de Bréhat, czy Belle Île