Moja Francja
 
 
 
 
 
 
 
 
przepisy francuskie
Alzacja
Bretania
Centrum
Normandia
Pays de la Loire
Rodan Alpy
napoje

 

 

 

 

CENTRUM

Do specjałów kuchni tego regionu zaliczyć można w szczególności przepyszne sery kozie (moje ulubione!), kremowe łagodne, jak i suche o piekącym smaku i mocnym zapachu. Crottin, to jeden z najbardziej znanych.

Charakterystyczne dla Centrum, regionu łowieckiego, jest również jedzenie dziczyzny. Często widuje się tu też na talerzu ryby, wieprzowinę i ... ślimaki. A na słodko najlepsza jest cudownie rozpływająca się w ustach tarta sióstr Tatin.

Do popicia idealne jest białe wino regionalne (Quincy, Sancerre)

- cebula po orleańsku
- królik na miodzie
- ciasto Tatin (ciasto z jabłkami)
- Clafoutis z wiśniami / czeresniami (ciasto wiśniowe / czeresniowe)