Moja Francja
 
 
 
 
 
 
 
 
przepisy francuskie
Alzacja
Bretania
Centrum
Normandia
Pays de la Loire
Rodan Alpy
napoje

 

 

 

 

 

 

 

 

RODAN ALPY

Reputacja kuchni tego regionu, kuchni lyonejskiej, jest powszechnie znana. Mówi się, iż jest to ta "prawdziwa kuchnia francuska". Rzućmy okiem na specjalności kulinarne tej części kraju (osobiście preferuję sery i desery):

Przystawki


kiełbasa sucha z Lyonu, czy wymię gotowane na wodzie i podsmażane na patelni (z czosnkiem, winegretką, cytryną i pietrzuszką).
Dania główne

głowa wołu, flaki po lyonejsku (wypieczone w piekarniku, smażone z cebulą i polane winegretką)
Sery

Claqueret (biały ser ziołowy ze szczypiorkiem), Rigotte de Condrieu (ser kozi), Saint Félicien (ser z mleka krowiego).
Desery

Bugnes (pączki), Cocon (pralina nadziewana ciastem migdałowym).
Wina

paleta win czerwonych i białych, Savoie, Tricastin oraz słynne Beaujolais.
Inne alkohole

likiery, jak np. Chartreuse (zielony lub żółty) oraz mocne alkohole, np. Savoie
- kurczak na winegrze
- bugnes z Lyonu (odpowiednik faworków)
- ciasto orzechowe z Grenoble