Reputacja kuchni tego regionu, kuchni lyonejskiej, jest powszechnie znana. Mówi się, iż jest to ta "prawdziwa kuchnia francuska". Rzućmy okiem na specjalności kulinarne tej części kraju (osobiście preferuję sery i desery):
Przystawki
|
kiełbasa sucha z Lyonu, czy wymię gotowane na wodzie i podsmażane na patelni (z czosnkiem, winegretką, cytryną i pietrzuszką). |
Dania główne
|
głowa wołu, flaki po lyonejsku (wypieczone w piekarniku, smażone z cebulą i polane winegretką) |
Sery
|
Claqueret (biały ser ziołowy ze szczypiorkiem), Rigotte de Condrieu (ser kozi), Saint Félicien (ser z mleka krowiego). |
Desery
|
Bugnes (pączki), Cocon (pralina nadziewana ciastem migdałowym). |
Wina
|
paleta win czerwonych i białych, Savoie, Tricastin oraz słynne Beaujolais. |
Inne alkohole
|
likiery, jak np. Chartreuse (zielony lub żółty) oraz mocne alkohole, np. Savoie |
|