Moja Francja
 
 
 
 
 
 
 
 
Akwitania
Bretania
Centralny
Île-de-France
Limousin
Owernia
Pays-de-la-Loire

 

 

AKWITANIA (fr. Aquitaine)

Kraina długich piaszczystych plaż, wysokich fal i winorośli (w tym najsłynniejszego chyba wina na świecie o nazwie Bordeaux). Jej wybrzeże długie na 270 km przyciąga co roku rzesze spragnionych oceanu turystów, jak i amatorów surfingu. Zaś południową część regionu zamieszkuje mniejszość baskijska.

Góry Pireneje zachwycają swoimi zielonymi dolinami, jak i typowymi dla tych terenów miasteczkami i wioskami, w których tradycja i folklor są wciąż obecne w życiu mieszkańców (co oczywiście cieszy turystów).

W tym regionie znajduje się także Lourdes - jedno z najczęściej odwiedzanych sanktuariów chrześcijańskich.

   

Historia

(wg. encyklopedii WIKIPEDIA)

Nazwa Akwitania wywodzi się z języków celtyckich. Została przyjęta do łaciny jako Aquitania. Autorem jednej z pierwszych wzmianek o tej krainie jest Cezar, który wymienia ją w Commentarii de bello Gallico jako jedną z trzech głównych części Galii.

Za czasów Imperium Rzymskiego Akwitania była częścią prowincji Gallia. Od 413 r. n. e., we władaniu Wizygotów, od 507 r. n. e. - Franków. W średniowieczu była księstwem, które wraz ze zmianami władców poszerzało swój obszar o ziemie Poitiers, Owernii, Tuluzy oraz Gaskonii.

1166 : żeniąc się z Alienor Akwitanską, hrabia Anjou (okolice Angers), Henryk Andegaweński (Henryk II), staje się diukiem Limoges. Wkrótce uzyskuje on koronę angielską i dwie trzecie Francji. W celu przepędzenia swoich spadkobierców, wywołana zostaje Wojna Stuletnia (1337 r.).
1204 : Philippe II August odbiera Anglikom ziemie Limousin, Périgord, Quercy, Agenais i Gaskonię, które przynależą ponownie do Francji.
1649 : Bordeaux przekształca się w niezależną republikę ze wsparciem angielskim.
XIX wiek : wielka emigracja mieszkanców regionu w kierunku obydwu Ameryk.

   

Przysmaki regionalne

- trufle: dodawane do omletów, sałatek, ragoût, sosów

- Tourin (lub tourain): zupa z cebuli i czosnku z pieczonym chlebem

- omlety: truflowe, borowikowe, z kawałkami kaczki i poledwicą)

- pasztety z gęsich watróbek (Foie Gras)

Desery:

- Canelé (ciasto z rumem lub waniliowym burbonem)

Alkohole:

- armagnac

- koniak i calvados

- Floc Gaskoński (floc de Gascogne - mocny alkohol owocowy)

Wina:

- Bergerac, Médoc, Bordeaux, Buzet, Duras, Jurançon, Grave de Vayres

   

Warte zobaczenia

ciekawe miejsca : Landy (Landes), ziemia Périgor, Ogrody Eyrignacu, grota Lascaux, Dolina Dordonii (Valée de la Dordogne), winnice na zachód i północny-zachód od Bordeaux, Diuna Pilat

plaże: wszystkie; ciągnące się na całą długość wybrzeża.

miasta i miasteczka: Bordeaux, Arcachon, Sarlat-la-Canéda, Rocamadour, Brantôme